De Grasdokter

De Grasdokter geeft je informatie over het onderhoud van het gazon, problemen, insecten, ziekten en plagen.

Als graszodenkwekerij krijgen wij veel vragen van klanten over onderhoud en problemen met het gazon. Zo is deze site "De Grasdokter" ontstaan.

De pagina Kennisbank geeft alle artikelen op alfabetische volgorde weer.

De producten die wij adviseren gebruiken wij zelf voor het telen en onderhouden van onze graszoden. We schrijven altijd vanuit onze eigen ervaring, en geven je daaruit tips. Alle foto’s maken we zelf, in eigen graszodenkwekerij of de tuin.

Je kunt af en toe een advertentie tegen komen. We hopen dat dit niet storend voor je is maar op deze manier kunnen wij deze website met gratis tips een klein beetje bekostigen!

  Aanleg en inzaaien

Aanleg en inzaaien

De Grasdokter - graszoden leggen of gras zaaien

Gras zaaien of Graszoden leggen?

gras zaaien of graszoden leggengraszoden leggen


Wist u dat gras CO2 op vangt uit de lucht en dit omzet in zuurstof: één hectare gras zet meer koolstofdioxide om in zuurstof dan één hectare bos!

Graszoden leggen de feiten:

  • Direct een mooie en onkruidvrije grasmat
  • na circa 1 of 2 weken al te betreden
  • in verhouding duurder dan inzaaien
  • sterke en dichte grasmat


    hoe leg je graszoden

Gras zaaien feiten:

*    goedkoper dan graszoden
*    opkomend onkruid dient (meerdere malen) bestreden te worden
*    duurt circa 3 maanden voordat de grasmat geheel dicht is gegroeid
*    meer keuze in graszaad mengsels
    Stappenplan graszoden leggen



    Over de aanleg en het inzaaien van een grasmat:


    1.Wanneer kan ik graszoden leggen ?

    In principe kunt u het hele jaar door graszoden leggen zolang er maar geen vorst of sneeuw is. De beste tijd om grasmatten te leggen is in het voor of najaar.De temperatuur moet s'nachts minimaal boven 5⁰ C zijn. De graszoden kunnen dan snel vastgroeien.


    2.Wat moet ik doen als mijn tuin te nat is voor de aanleg van een gazon ?

    Wanneer uw tuin voortdurend drassig en nat is betekent dit dat de grond het water slecht doorlaat. Hier moet u iets aan doen. U kunt grondverbeteraar of compost door de grond frezen. Zorg er wel voor dat dit zeker 20cm diep wordt omgezet. Wanneer dit niet voldoende helpt en de tuin nog steeds te nat blijft kunt u met een grondboor gaten in de tuin boren van zo'n 60 à 70 cm diep. U vult deze gaten op met kiezelsteentjes. Nu kan het water wel makkelijk worden afgevoerd. Wanneer dit ook niet voldoende helpt kunt u nog een drainagesysteem aanleggen. Dit is echter wel een vakkundig werkje en kunt u het beste uitbesteden. Pas als het probleem is opgelost kunt u met de aanleg van uw gazon beginnen.


    3.Waarom is het belangrijk de grond vóór aanleg te onderzoeken (bodemanalyse) en indien nodig te verbeteren?

    Om er zeker van te zijn dat uw grond uit de juiste basiscomponenten bestaat en niet te hoge of te lage waarden van mineralen, ph en ijzers heeft , is het soms handig om een bodemonderzoek te laten verrichten. Dit is niet perse noodzakelijk. Met de juiste bemesting brengt u ook de nodige mineralen in de grond


    4.Ik heb glooiingen en schuine kanten, hoe pak ik dit aan?

    Dit hangt natuurlijk ook af van hoe steil het is. Het beste kunt u een sterk mengsel gebruiken zoals bijv. speelgazon. Veldbeemgras en Engels Raaigras zijn onmisbaar en voldoende aanwezig in Speelgazon.Bij het leggen van graszoden op schuine stukken kunt u simpelweg met lange saté-prikkers de graszoden vast prikken zodat deze niet wegglijden na beregenen en de grasmat vast kan groeien.


    5.Wij hebben een paar honden en katten , kan ik dan ook een grasmat aanleggen?

    Als uw dier veel wilt rennen en spelen zult u een sterk gazon moeten aanleggen. Ook hiervoor kunt u het beste Speelgazon nemen. Dit bevat o.a. Engels Raaigras, dat tegen een stootje kan en snel herstelt. Pas op met plassen van de viervoeter op het gazon. Het gazon zal snel verbranden. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden!


    6.Hoe kan ik het gazon tegen mollen beschermen?

    Mollen in de tuin zijn bijna niet te voorkomen. Een effectieve manier is het op de juiste manier zetten van een mollenklem. Diervriendelijker kunt u vóór het aanleggen van graszoden of het inzaaien kippengaas of mollengaas op de grond verwerken. Nadeel hiervan is dat u deze steeds weer tegenkomt als u de tuin verandert of het gazon wilt verticuteren.


    7.Kan ik Graszoden op een bestaand gazon leggen ?

    Neen, een oude grasmat moet altijd verwijderd worden of u spit de zode goed om. Als u dit niet doet zal de oude grasmat als een storende laag gaan werken en krijgt u problemen met de waterdoorlatendheid en de groei van de plant.


    8.Hoelang mag je niet op de graszoden lopen?

    Met een goede temperatuur ('s nachts boven 8 graden en overdag boven 12 graden) zullen de wortels van de graszoden vrij snel gaan hechten. De worteltjes zijn in het begin nog teer. Hoe meer eroverheen gelopen wordt hoe eerder ze weer afbreken en hoe langer het duurt voordat ze kunnen hechten.Ons advies: probeer de grasmat 2 weken zoveel mogelijk met rust te laten.




    Gras Zaaien

    1.Hoe lang duurt het voordat graszaad kiemt?

    Afhankelijk van het type graszaad ,de temperatuur overdag rond de 20º C, s'nachts boven de 5⁰ C en voldoende vocht liggen de kiemingen van het graszaad tussen de 10 en 30 dagen. Bij aanhoudende droogte is het belangrijk de bovenste toplaag continu vochtig te houden. 

    Traditioneel Engels raaigras kiemt bij een bodemtemperatuur vanaf 10 graden Celsius, roodzwenk bij circa 12 graden en veldbeemd rond de 15 graden.


    2.Het ingezaaide gras komt niet op, hoe komt dit?

    Te lage temperaturen, te weinig vocht, nachtvorst direct na de ontkieming, te diep ingeharkt, oud en/of slecht graszaad en dichtgeslagen grond kunnen allemaal oorzaken zijn van het niet ontkiemen van graszaad. Graszaad is een natuurproduct en is ook afhankelijk van de natuur. Besproeien, wachten op hogere temperaturen, goed gecertificeerd graszaad en goede grondbewerking zijn de oplossing voor het goed laten ontkiemen van graszaadjes.Maar ook hier geldt: Geduld is een schone zaak.


    3.Hoe lang kan ik graszaad bewaren?

    Indien u graszaad bewaart op een koele donkere plek kan de kiemkracht nog zeker een jaar behouden blijven. Dit verschilt wel per type gras. Na een jaar gaat de kiemkracht van graszaad langzaam achteruit.


    4.Wat is een zaaibed?

    Het laatste stadium voor het definitieve inzaaien is het zaaibed. De bodem moet goed geëgaliseerd zijn, ontdaan van onkruid,stenen,afval e.d., de grond dient een fijne toplaag te hebben(geen klonten) en goed aangedrukt. De grond mag niet stoffig of modderig zijn. De naden om te zaaien kunnen nu goed worden getrokken (bijvoorbeeld met een hark)over het zaaibed zodat er een gelijkmatige verdeling ontstaat en kieming kan beginnen.Met ander woorden: Klaar om te zaaien!


    5.Hoe baken ik de tuin af?

    Met een klinker of waaltje kunt u het gazon afbakenen ter hoogte van het zaaibed. Tijdens het maaien kunt u hierover de wieltjes van de maaier laten lopen zodat u de grasmat gelijk maait met de bestrating. U kunt ook een geultje van circa 0,5cm trekken en hier een streep zaadjes inzaaien. Naderhand zie je precies waar het gazon gaat lopen. Er zijn ook zogenaamde gazonbandjes/randen te koop om het gazon af te kunnen bakenen.


    6.Hoe moet ik gras zaaien ?

    Zaai eerst de omtrek en dan zigzaggend naar de binnenzijde. U kunt het graszaad met een klein beetje scherp zand mengen om hoopvorming te voorkomen. Verdeel de hoeveelheid in tweeën en zaai het eerste deel gelijkmatig over het gazon. Let op dat er niet te veel wind staat. Het tweede deel strooi je daar haaks op. Dat zorgt voor een gelijkmatige verdeling. Zaaien is echter een kunst. Tegenwoordig zijn ook hele makkelijke strooikarretjes te huur en te koop om goed en netjes te kunnen inzaaien. 



    7.Wanneer kan ik het beste gras (bij )zaaien?

    Het beste is voldoende vocht en een voldoende opgewarmde grond. Normaal gesproken is dit in het voorjaar en in het najaar. Het najaar heeft als voordeel dat er minder snel onkruiden mee opkomen. U bent dus afhankelijk van het weer. In principe kunt u het hele jaar gras inzaaien mits er geen vorst is of extreme hitte.


    8.Hoeveel gras zaad moet ik per m² zaaien?

    U kunt circa 2 tot maximaal 3 kg per 100m² aanhouden bij inzaaien van een gazon.Met een strooi-karretje zult u wellicht nauwkeuriger kunnen inzaaien dan met de hand(met uitzondering van de echte "kunstenaars").Heeft u een kale plek in uw gazon? Dan dient u dus naar verhouding graszaad te gebruiken. 30 gram per m².Op de verpakking staat hoeveel graszaad je per m2 nodig hebt. Eén kilo is genoeg voor een gazon van 40 tot 50 m2.


    9.Inzaaien of graszoden leggen?

    Gras inzaaien is relatief goedkoper dan de aankoop van graszode. Graszoden geven wel direct een stevig, dicht en onkruidvrij gazon. Bij inzaaien van gras duurt het een aantal maanden voordat de grasmat stevig en dicht is. U zult waarschijnlijk ook tussentijds opkomend onkruid tussen het gras moeten bestrijden. De voorbereiding van de grond blijft zowel bij gras zaaien als graszoden leggen echter gelijk.


    10.Welk graszaadmengsel moet je gebruiken?

    Elk graszaad mengsel heeft zijn specifieke kenmerken en eigenschappen. Afhankelijk van de mate van betreding, het doel van de grasmat , het type grond en het onderhoud zijn er verschillende grasmengsels verkrijgbaar.


    11. Hoe lang mag ik het gras niet betreden na inzaaien?

    Gras wat net ontkiemd is nog erg kwetsbaar door de kleine worteltjes. Blijf de eerste twee maanden zoveel weg van het ingezaaide gras. Pas na de eerste keer maaien kunt u over het ingezaaide gras heen lopen.



    Meer informatie over grasmengsels>>





    Gerelateerd:




    kale plekken gazon herstellen

    Kale plekken herstellen